Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus (60 op) 2021-2023
26.8.2021-2023, Kuopio
Koulutuksen tiedot uudessa verkkokaupassa>>
Jo viides Dialogic Oy:n ja SnellmanEDU:n järjestämä Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus Kuopiossa!
Työnohjaus on menetelmä, jonka tarkoituksena on helpottaa ja auttaa työelämään liittyvien kysymysten kohtaamista. Tavoitteena on tukea tavoitteellista työntekoa ja vahvistaa organisaation, työyhteisön sekä yksittäisen työntekijän toimijuutta ja kyvykkyyttä.
Työnohjauksessa kehittämisen kohde voi olla esimerkiksi työyhteisön ja tiimin toimivuus, ihmisten ja itsen johtaminen, toimintatavat ja rakenteet sekä työntekijöiden ja asiakkaiden suhde. Monesti työnohjausta käytetään myös erilaisten muutosprosessien tukena.
Työnohjausta on erityisesti hyödynnetty sosiaali- ja terveysalalla, mutta yhä useammin myös liike-elämässä esimerkiksi esimiestyön tukena. Työnohjaus toteutetaan käytännössä siten, että organisaatio palkkaa ulkopuolisen, koulutetun työnohjaajan, jonka kanssa yhdessä määritellään työnohjauksen tavoitteet ja käytännöt.
Suomessa valtaosa työnohjaajista tekee työnohjausta oman työnsä ohessa – sivutoimisesti. Tosin viime vuosina yhä useampi koulutuksen käynyt työnohjaaja perustaa oman yrityksen tai aloittaa itsenäisenä ammatinharjoittajana toimimisen. Suomen työnohjaajat ry on määritellyt minimikriteerit työnohjaajakoulutuksille. Kuopiossa vuonna 2021 alkava Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus täyttää Suomen työnohjaajat ry:n kriteerit ja koulutuksen käynyt voi hakea Suomen työnohjaajien jäsenyyttä sekä käyttää nimikettä työnohjaaja.
Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistujat voimavarakeskeisen työskentelyn filosofiaan, teoriaan ja käytäntöön työnohjauksessa. Koulutus antaa osallistujille valmiudet toimia itsenäisinä työnohjaajina ja prosessikonsulttina.
Kuuntele työnohjaaja Riitta Veijalaisen ja Jyrki Jalassuon ansiokasta pohdintaa työnohjauksen merkitystä Radio Hämeen haastattelussa
tästä.
Keskeiset sisältöalueet
- Sosiaalinen konstruktionismi työnohjauksen taustateoriana
- Dialogisuus, narratiivisuus, ratkaisukeskeisyys ja reflektiivisyys työnohjauksessa
- Yksilö-, ryhmä- ja työyhteisöjen työnohjaus
- Työnohjaajan identiteetti ja etiikka
Koulutuksen rakenne ja työskentelymuodot
Voimavarakeskeinen työohjaajakoulutus sisältää 36 lähiopetuspäivää, vertaisryhmätyöskentelyä ja ohjattua etäopiskelua. Koulutusohjelman kokonaisuus vastaa 60 opintopistettä. Koulutus kestää viisi lukukautta eli 2,5 vuotta.
Lähiopiskelu muodostuu 18 kahden päivän jaksosta sisältäen:
- workshop-tyyppistä teorian opiskelua
- työnohjausharjoittelun työnohjausta
- oman työnohjaajaidentiteetin tutkimusta
Vertaisryhmätyöskentelyä on lukukausittain 16 oppituntia sisältäen
- luetun teorian reflektointia
- vertaisryhmäohjausta
Ohjattu etäopiskelu sisältää
- oman työnohjaustyöskentelyn kehittävän tutkimuksen ja siihen liittyvän lopputyön
- kirjallisuuteen perehtymistä
- ohjatusti suoritetun yksilötyönohjauksen, vähintään 24 oppituntia
- ohjatusti suoritetun ryhmäohjauksen, vähintään 48 oppituntia
”Koulutuksen sisältö oli monipuolinen. Minua puhutteli erityisesti dialogisuus ja sosiaalinen konstruktionismi yhteisen todellisuuden luomisessa. Näitä oli jo opiskellut aiemmin kasvatustieteen (aikuiskasvatus) gradua varten ja työnohjaajakoulutuksessa ote teorioihin syveni ja vei käytännön tasolle. Koulutuksen suorittaminen työnohessa työnohjausharjoitteluineen oli ajoittain raskasta, mutta mahdollista aikataulujen joustavuuden vuoksi.
Työnohjaajakoulutus voimaannutti minua niin, että vaihdoin työpaikkaa paremmin omia arvojani vastaavaksi. (Myös arvoni selkisivät ja silmät avautuivat monessa asiassa!) Usko omaan kyvykkyyteen ja luottamus omiin voimavaroihin vahvistui sekä luottamus kanssaihmisen tukeen kohentui. Minulla on nyt myös oma yritystoiminta toiminimellä. Se tarjoaa työnohjausta ja erilaisia valmennuspalveluita. Arvelen, että ilman tätä satsausta työnohjaajakoulutukseen en olisi kyennyt vaihtamaan työpaikkaa saati perustamaan yritystä!”
Kohderyhmä
Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus sopii kasvatus-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä työyhteisön kehittämistehtävissä toimiville, joilla on vähintään opistotasoinen peruskoulutus ja omakohtaista kokemusta työnohjauksesta tai sitä lähellä olevasta prosessista. Koulutukseen otetaan enintään 18 osallistujaa.
Kouluttajat
- koulutuksen johtaja: Eija-Liisa Rautiainen psykologian tohtori, VET-perheterapeutti, perheterapiakouluttaja ja -työnohjaaja
- Päivi Jordan-Kilkki MuM musiikkiterapeutti, pari- ja perheterapiakouluttaja ja työnohjaaja
- Tiina Ahonen sosionomi, perhe- ja pariterapiakouluttaja, työnohjaaja, työnohjaajakouluttaja
- Aapo Pääkkö sosionomi AMK, VET-perheterapeutti, työnohjaaja, työnohjaajakouluttaja
”Kouluttajat olivat aivan huippuja! Koulutus oli vuorovaikutteista – tulin kuulluksi.”
Aika
Koulutus kestää 2,5 vuotta ja se järjestetään Kuopiossa.
Vuoden 2021 lähiopetuspäivät:
- to-pe 26.-27.8.2021
- ti-ke 14.-15.9.2021
- ti-ke 26.-27.10.2021
- to-pe 2.-3.12.2021
jakson 1. päivä klo 9.30-16.45 ja 2. päivä klo 9-16.15
Koulutukseen hakeminen
Koulutukseen haetaan vapaamuotoisella kirjeellä, jossa on hakijan:
- yhteystiedot
- koulutus, ammatti ja työpaikka (mahd. aikaisemmatkin)
- muu koulutus, jolla on hakijan mielestä merkitystä
- kokemukset työnohjauksesta
- mahdollinen oma terapia
- miten työnohjaus ja koulutukseen haku liittyvät hakijan tulevaisuuteen
- lyhyt tarina hakijan nykyisestä elämäntilanteesta
Lähetä hakemuksesi 4.5.2021 mennessä osoitteeseen: SnellmanEDU, Haapaniemenkatu 40 C 1, 70110 Kuopio
tai sähköpostitse: asiakaspalvelu@snellmanedu.fi Sähköpostiviestin otsikoksi tai kirjeen viitteeksi työnohjaajakoulutushakemus.
Hakemusten perusteella hakijat kutsutaan soveltuvuushaastatteluun, joka järjestetään Kuopiossa la 22.5.2021.
lue lisää aiheesta
– dialogisuus työnohjaajan osaamisena
Hinta
6.900 e. Hinta on arvonlisäveroton, se ei sisällä eikä siihen lisätä alvia.
Laskutus viidessä erässä lukukausien alussa (tai tarvittaessa useammassa erässä).
Hintaan sisältyy lähiopetuspäivien teoriaopetus, työnohjausharjoittelun työnohjaus ja opetuksen yhteydessä jaettava materiaali.
Lisätiedot
Koulutuksen sisällön osalta kysymyksiin vastaa koulutuksen johtaja Eija-Liisa Rautiainen, eija-liisa.rautiainen@dialogic.fi puh. 050 3568 777
Muihin kysymyksiin vastaa suunnittelija Anita Kaihoranta-Venäläinen, anita.kaihoranta@snellmanedu.fi puh. 044 746 2844
Koulutuksen tiedot uudessa verkkokaupassa>>
Olemme avanneet uuden verkkosivuston nämä sivut poistuvat käytöstä ennen vuoden loppua. Tervetuloa oppimisen verkkokauppaan!
SnellmanEDU: Esimieskoulutukset202010.12.2015
”Työnantaja olisi maksanut minulle työyhteisössämme toteutetun työnohjaajakoulutuksen, mutta luojan lykky, valitsin tämän, koska osallistujat ovat eri toimialoilta. Maksoin koulutuksen itse ja sain rahoilleni vastinetta”
”Arvelen, että ilman tätä satsausta työnohjaajakoulutukseen en olisi kyennyt vaihtamaan työpaikkaa saati perustamaan yritystä!”